זהו, קיבלתם את ההחלטה. בשנה הבאה התאומים מופרדים בגן או בבית הספר.
עכשיו מגיע הקטע הקשה, שרובנו לא ממש רוצים להיות בו – הרגע שבו צריך לספר להם שהם נפרדים.
מן הסתם עולות בנו שאלות כמו –
האם הם ישמחו?
האם יבכו?
האם יבקשו להישאר ביחד?
ומה יקרה אם אחד ישמח ואחד לא?
מה יקרה אם אחד יסרב בכל תוקף?
מה אז?
בפוסט הזה אני מנסה לעשות סדר ולהציע דרכים להתמודד עם הרגע הזה.

קודם כל – מתי כדאי לספר?
ככל שהילדים קטנים יותר אני ממליצה לספר להם יותר קרוב למועד השיבוצים של הגנים. כלומר, לספר להם כשאתם כבר יודעים להגיד להם את שם הגן שאליו הם ילכו ואולי גם עם איזה חברים הם יהיו בגן החדש.
כשמדובר בילדים שעולים לבית הספר וצריכים לבחור חברים לשיבוץ אנחנו לרוב נספר מוקדם יותר כי יתכן שנרצה לשמוע מהם עם איזה חברים הם מעוניינים להיות. הם גם כבר גדולים יותר ויכולים להמתין יותר לרגע האמת.
השיחה עצמה:
רגע לפני שניגשים לשיחה אני מציעה שתשבו בשקט עם עצמכם ותתכננו מה אתם רוצים להגיד ובעיקר – למה בעצם החלטתם להפריד אותם.
אני מניחה שזו החלטה שהתקבלה בכובד ראש והתלבטתם לא מעט.
לכן, אני מניחה שהיתרונות שבהפרדה עלו מבחינתכם על החסרונות.
אז שבו רגע וכתבו לעצמכם – מה היתרונות לדעתכם?
לרוב, היתרונות שבהפרדה הם שלכל ילד תהיה הזדמנות לרכוש חברים משלו ושתהיה לו מורה או גננת משלו ושכך לא יתבלבלו ביניהם והם יוכלו להיות רק הם בפני עצמם.
מן הסתם, אם יש רמה מספקת של נפרדות בין התאומים הם אמורים לשמוח מהאפשרות להיות קצת ללא התאום ולקבל את הבמה הזו לעצמם. אם התלות ביניהם רבה ומידת הנפרדות נמוכה יתכן שהטיעונים האלו לא ישכנעו אותם והם בכלל לא יבינו מדוע חשוב שיראו כל אחד בפני עצמו (אבל זה כבר נושא קצת שונה).
כמובן שאם אנחנו יודעים על חברים שיהיו עם כל אחד מהם בגן או בכיתה הבאה שווה להוסיף גם אותם לרשימת היתרונות.
בהנחה ונסגרתם על היתרונות בעיניכם, אפשר לעבור לשלב השיחה עצמה.
את השיחה אני מציעה לנהל עם כל ילד בנפרד.
למה? כדי למנוע את המצב שבו אחד קופץ משמחה והשני בוכה כי הוא מרגיש שזה איום ונורא.
לכן, מיצאו זמן שבו אתם יכולים לדבר עם אחד מהם. זה לא צריך להיות יותר מידי פורמלי אבל כן כדאי שיהיה זמן למקרה שהשיחה תתארך.
כשאתם עם הילד, פשוט ספרו לו שזה מה שעומד לקרות בשנה הבאה.
משהו כמו ״אתה יודע שבשנה הבאה אתם עוברים לגן חדש / עולים לכיתה א׳ והפעם אתם הולכים כל אחד לגן משלו / לכיתה משלו״.
שימו לב שבשלב הזה עוד לא הסברתי למה אלא רק ציינתי את העובדות.
הסיבה היא שזה הרגע לבחון את התגובה. האם יש לחץ? האם יש התנגדות? ואולי בכלל הוא ישמח ויגיד – איזה כיף!.
בהתאם לתגובה אפשר להמשיך.
אם למשל הוא ישאל למה אז זה הזמן להסביר את כל היתרונות שהכנו קודם.
אם הוא יבכה ולא ירצה אז כדאי לנחם אותו רגע לפני שאנחנו מסבירים – לחבק, להגיד שאנחנו מבינים שהוא לא רוצה להיפרד ושעדיין יהיה לו הרבה זמן עם התאום שלו אחר הצהריים (אם הם יוכלו להתראות גם במשך היום כדאי לציין גם את זה). במקרה כזה, לפי עוצמת התגובה נספר גם למה החלטנו ככה ומה טוב בכך אבל ממש כדאי קודם לאפשר לו לבכות ולהרגע ורק אז להסביר.
אם תהיה התנגדות עזה, באופן דומה לאופציה הקודמת כדאי קודם כל לאפשר את המחאה ולהכיל את התסכול וכשהוא ירגע נדבר איתו על זה שוב.
נמשיך הלאה – מיד אחרי השיחה עם התאום הראשון אני ממליצה לעשות את השיחה עם השני ובכל מקרה לא לאפשר לאח שלו לבשר לו את זה אלא שאנחנו נהיה אלו שמספרים את זה לראשונה.
קחו בחשבון שזה לרוב תהליך. אנחנו נספר על זה עכשיו אבל הנושא עוד יחזור כשאלות ובדיקות מהצד שלהם בהמשך.
ממש חשוב לזכור – השיחה הזו אמורה להתקיים אחרי שהחלטתם. לא כבדיקה האם זה נכון להפריד או לא. כפי שכבר כתבתי, זו החלטה קשה. ממש קשה. זו החלטה שדורשת בעיני הסתכלות קדימה, לטווח הארוך, והבנה של השלכות ההפרדה על ההתפתחות שלהם ולכן גם אין ״תשובת בית ספר״ לגבי מתי נכון להפריד. מה שזה אומר זה שהילדים שלכם לא מסוגלים לקבל את ההחלטה הזו בעצמם. הם לא יכולים להבין את השיקולים שצריך להבין והם יכולים לענות רק בהתאם למה שמתאים להם כרגע כך שאם למשל הם לפני כמה דקות רבו יתכן שהם ממש רוצים להיפרד ואם הם בדיוק נהנו יחד אז ממש לא. בנוסף, כיוון שהם חיים את הרגע הם גם יכולים לשנות את דעתם אחרי כמה דקות או ימים.
לכן, שוב, השיחה הזו היא לא התייעצות. היא הודעה. זה אומר שגם אם קשה להם, התפקיד שלנו הוא לעזור להם להתגבר ולא לשנות את ההחלטה כדי להקל עליהם.
כמובן שאם אתם עדיין לא בטוחים שקיבלתם את ההחלטה הנכונה כדאי שתחכו עוד רגע ותהיו בטוחים ואם תרצו עזרה בכך, אשמח להיפגש אתכם ולייעץ או להציע לכם לרכוש את ההרצאה המוקלטת שלי על הנושא שכוללת המון מידע על היתרונות והחסרונות שבכל אופציה ועל השיקולים שכדאי לקחת בכדי לקבל את ההחלטה שמתאימה לכם.
שיהיה בהצלחה ואני כאן לשאלות ותגובות.
Comments