בינינו, כנראה שאין כמעט בית עם תאומים שבו אין מריבות, קואליציות של התאומים והתמודדות עם שאלות נפרדות בין התאומים. עצם העובדה שיש תאומים בבית מיד מביאה איתה את הדילמות שמאפיינות רק הורים לתאומים כמו ריב בין תינוקות בני 9 חודשים כשאחד מוציא לשני את המוצץ מהפה.
הבאסה היא שאף אחד לא באמת לימד אותנו איך אמורים להתמודד עם הסוגיות המיוחדות האלו.
תכלס, איך באמת אפשר ללמד ילד בן 9 חודשים שהוא צריך להתחשב באח שלו ולא להוציא לו את המוצץ למרות שעבורו זה משחק מגניב ביותר (תראו לי עוד משחק שבו בפעולה אחת אפשר לייצר כל כך הרבה בכי והתעסקות).
אז בפוסט היום אני רוצה רגע לשבור את אחד המיתוסים הידועים בהקשר למריבות בין תאומים. מיתוס ה״לא להתערב״.
היום אחת התשובות שנפוצות כשהורה שואל איך להתמודד עם המריבות של התאומים היא לומר לו ״אל תתערב – תן להם להסתדר לבד״. אבל איך בדיוק אמורים לא להתערב כשהם בני פחות משנה ומושכים אחד לשני בשיער או נושכים? זה הרי לא אנושי.
גם כשהם גדולים יותר, להניח שפשוט לא מתערבים זו לפעמים הנחה בעייתית. הרי אם אחד עכשיו מכה את השני או חונק אותו או עושה משהו אחר פוגעני – אני לא באמת יכולה לאפשר את זה, נכון?
אז אולי באמת לא להתערב זו לא הדרך?
אז מה כן? להתערב?
אבל אז יאמרו כולם (ובצדק לפעמים) שאנחנו רק נותנים יחס לילדים ולכן הם יריבו יותר.
כן, כשאנחנו מגיעים למריבה ובודקים מי צודק ומה קרה, לרוב אנחנו רק מחמירים את המצב...
נו טוב, סיבכתי את המצב, הא?
אז הנה התשובה שלי והיא בעצם קצת כמו ההורות לתאומים – מורכבת יותר...
בעיני, זה לא שחור ולבן, זה לא האם להתערב או לא אלא מתי להתערב ואיך להתערב.
בעצם, בעיני התפקיד שלנו כהורים הולך ומשתנה עם השנים בכל מה שנוגע למריבות בין התאומים – בהתחלה אנחנו צריכים ללמד אותם מה מותר ומה אסור, אח״כ איך למצוא דרכים לפתור את הריב ואז לוודא שיש גבולות ממש ברורים לגבי מה מותר ומה אסור כשרבים (למשל – לא שולפים סכינים ולא חונקים אף אחד באף גיל).
מן הסתם זה פתאום קצת יותר מסובך. זה דורש לא מעט מיומנות – גם הצבת גבולות, גם יכולת לימוד של הילדים, אה, וגם פיתוח הנפרדות ביניהם כי ככל שהנפרדות ביניהם טובה יותר, יש סיכוי סביר שיהיו פחות מריבות.
בקיצור, יש לנו פה עבודה.
זו גם הסיבה שאין פה באמת מתכון מנצח, כזה שאם רק תעשו א׳ ב׳ ג׳ אז לא יהיו יותר מריבות בבית. התגובה שלנו במריבות צריכה להיות תלויה בגיל התאומים, במערכת היחסים ביניהם, ברמת הנפרדות ביניהם ועוד.
אז רגע לפני שאתם יוצאים ממש מבואסים מהפוסט הזה – חכו רגע.
זה לא אבוד.
יש דרכים להפחית את כמות המריבות בבית ועל זה בדיוק אני מדברת בהרצאה ״למה הם רבים כל הזמן?״ - איך להפחית את כמות המריבות בין התאומים (בלי להשתמש בהרחקות ועונשים).
ההרצאה הזו היא ההרצאה הרביעית בסדרת ההרצאות שתתקיים ממש בקרוב. ההרצאות הקודמות, שהם לא פחות חשובות בעיני, הן על פיתוח נפרדות בין התאומים, על הפחתת התחרותיות וההשוואות ועל הצבת גבולות לשניים. מניסיוני, הורים שהשתתפו בהרצאות הראשונות הגיעו הרבה יותר ״מוכנים״ להרצאה על הפחתת המריבות בין התאומים.
אז אם גם לך ברור שתאומים דורשים הורות קצת אחרת ומעניין אותך לקבל את הכלים שעובדים עם תאומים - כל הפרטים על סדרת ההרצאות נמצאים ממש כאן.
Comments